България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г.  Това заяви

...
България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г.  Това заяви
Коментари Харесай

Обрат! Финансовият министър: България няма да влезе в Еврозоната на 1-ви януари догодина

България няма да одобри еврото от 1 януари 2024 година

 

 

Това съобщи на брифинг финансовият министър Росица Велкова.

 

По думите на министър Велкова България няма да подава конвергентен отчет в края на февруари, защото към момента не сме изпълнили някои от критериите за участие в еврозоната.

 

Тя уточни, че Народното събрание не е приело четири значими законопроекта, както и че българската страна не е покрила критерия за инфлация.

 

На конференцията министър Велкова осведоми за осъществяването на Решението на Народно събрание за ускоряване на подготовка на процеса на присъединение на България към Еврозоната.
 
Служебното държавно управление ускори диалозите с Европейска комисия и страните членки на Еврозоната. Бяха образувани работни групи сред МФ и Европейска комисия. Ускори се работата на всички междуведомствени групи, сподели Велкова, като уточни:

 

На 6 декември 2022 година в Брюксел се подписа меморандумът за започване на производството на евро монетите. Изготвена бе информационната тактика. Изготви се идея за Закона за еврото. Изготвено бе и национално представително изследване за публичните настройки. Бяха създадени и плановете на закони, които са във връзка с уговорките на България в присъединението на страната към Валутния механизъм 2. Проведени са редица срещи с посланици на страните членки на Еврозоната в България.

 

На 13 февруари 2023 година нямаше чуване в Еврогрупа, защото европейските ни сътрудници смятат, че имаме закъснение в законодателната част, обвързвана с приемане на нужните законопроекти. Това са измененията в Кодекса за обезпечаване, Закон за ограниченията против изпирането на парите. Двата законопроекта са импортирани в Народно събрание на 12 декември 2022 година Както и измененията в Търговския закон в региона на несъстоятелността. Той е импортиран на 24 октомври 2022 година

България ще подаде конвергентен отчет сега, в който осъществим уговорките и бъдат признати законопроектите, които служебното държавно управление още веднъж ще внесе в новото Народно събрание, и да се одобряват нужните промени в Закона за Българска народна банка.

 

България би трябвало да одобри 4 законопроекта и би трябвало да реализира и критерия за инфлацията, уточни министър Велкова и добави:

 

Ако в края на юни или юли месец покрием критериите би могло да подадем незабавно отчет, а не да изчакваме постоянния. Това значи, че бихме могли да бъдем присъединени към Еврозоната в период не по-късно от 1 януари 2025 година

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР